„Filmuleț” — 6 motive pentru care îți recomand să eviți acest cuvânt

Dacă vrei să vorbești despre un video de pe net, spune „video”. Dacă vrei să te referi la un film scurt văzut într-un festival, îți recomand să spui „scurtmetraj” sau chiar așa: „film scurt”. Dacă e documentar și vrei să precizezi asta, poți să spui „microdocumentar” sau „documentar scurt”. Care-i problema cu „filmuleț”? Îți explic imediat.

Alina Manolache
3 min readFeb 8, 2021
Adolescente la un workshop — făcând teste de cameră pentru un ̷f̷i̷l̷m̷u̷l̷e̷ț̷ film scurt

Iată 6 motive să nu (mai) folosești cuvântul cu F:

  1. Este peiorativ. Când spui „articolaș”, aduci o jignire unui text scris de un jurnalist. Este peiorativ să spui despre un muzician că a compus o „piesucă” sau o „melodioară”. Este peiorativ să spui „fotografiuță”, „reportăjel”, „desenuț”, „postărică”, ”cămpăniuță de marketing”. Atunci de ce ar fi ok să spui „filmuleț”?!?!
  2. „Scurt” nu este sinonim cu „mic”. Dacă un film este scurt, nu înseamnă că este mărunt/ infim/ fără valoare. Uneori, realizatorii lucrează luni de zile la un film de câteva minute! Alteori, filmele scurte ajung să fie văzute de mult mai mulți oameni și să aibă un impact mai mare decât un lungmetraj de Oscar. Când numești ”filmuleț” proiectul unui cineast/ realizator, îi minimizezi munca. Dacă asta vrei, e ok. Dacă nu, ia în considerare „scurtmetraj” sau „film scurt”.
  3. Uită-te la alte limbi. În engleză — short film. Franceză — courtmetrage. Germană — kurzfilm. Portugheză — filme curto. Italiană — cortometraggio.
  4. „Filmuleț” este baby talk. Este ca și când în toate conversațiile tale adulte spui „păpică” în loc de mâncare și „doamne-doamne” în loc de Dumnezeu. E ok dacă chiar așa vorbești tu, dar dacă nu te recunoști, renunță la „filmuleț”. Acum.
  5. Generațiile următoare de spectatori îți vor mulțumi. Remember „almanahe”? Da, e 100% treaba ta că te uiți la „filmulețe” și că vorbești despre „filmulețe”. Dar, te rog, nu ieși în public cu acest cuvânt. Gândește-te la generațiile următoare. Respectul pentru munca celorlalți se învață de la vârste fragede. Și filmul este muncă, nu uita. Ajută-i pe cei mai tineri să înțeleagă asta din felul în care te exprimi.
  6. Realizatorii de film și video îți vor mulțumi. O simplă modificare în vocabularul tău poate schimba o atitudine față de o breaslă. Ia-ne în serios și te vom răsplăti cu scurtmetraje, videouri și microdocumentare pe cinste :)

Mulțumesc.

Despre autoare

Alina Manolache este regizoare și producătoare de film documentar. Nominalizată în „top 5 cineaste de la IDFA 2020” de către Filmmaker Magazine, Manolache a obținut mai multe burse și rezidențe internaționale (Paris, Lisabona, Nyon, Grenoble, etc.) și a fost onorată cu prezența în festivaluri prestigioase din lume (IDFA, Visions du Reel, Taormina, Crossing Europe Linz, Jihlava, etc.). Manolache a semnat documentare pentru The Guardian și Vice și, pe lângă alte titluri apreciate și premiate precum End of Summer, I am here, Your Visit Starts Here, în filmografia ei se regăsește și lungmetrajul de debut Lost Kids on The Beach (IDFA 2020). Din 2018, Manolache contribuie ca mentor în ateliere pentru studenți și adolescenți, pe care îi ghidează în realizarea primelor lor filme documentare.

--

--

Alina Manolache

Alina Manolache este regizoare și producătoare de film documentar. Din când în când, recomandă documentare faine pe care le găsește pe web. — alinamanolache.com